Вече ви разказахме за силата на видеото и инфографиките – два страхотни начина за комуникация с публиките. Въпросът е какво се случва, когато се съберат? По характеристиките на двете, най-вероятно ще е нещо още по-страхотно! Нещо, което обяснява добре информацията, включва достатъчно подходящи графични елементи, но и текст, а с възможностите на видеото – те се движат и могат да бъдат придружени от музика и глас.

На нас ни звучи супер, затова запознайте се с анимираните графики!

Една от най-големите причини анимираните графики да са толкова предпочитани е, че са сравнително лесни за изработка, ако сте добре подготвени предварително.

Какво имаме предвид с това „предварително“? На първо място, да имате ясни и конкретни цели, сценарият да е добре подготвен, а визуалните материали, включително графичните елементи, да са изяснени предварително и осъвместени.

Поради това и възможностите, които дават, анимираните графики са сред най-предпочитаните от маркетолозите. Тези графики много добре се „конкурират“ с познатите ни видеа и се нареждат до тях по предпочитаемост от потребителя. Все пак средностатистическият потребител гледа около 19 часа видео месечно. Анимираните графики са перфектната среда между претоварен видеоклип и просто статична графика. Те са кратки, комуникират лесно, бързо и най-вече – ефективно. Още повече, не искат особена активност, освен да бъдат споделяни. С две думи, те са перфектни за създаване на content marketing. Чудите се какви предимства има още? Ето:

Ефективност и управление на процеса по създаване.

Колкото и да е готино живо заснетото видео, то изисква професионалисти да го заснемат със съответната техника, добра локация, може би дори и актьори, както и екип, който да го сглоби и редактира до краен продукт. Всяко нещо има своята цена, а знаем, че бюджетът е ключов при изпълнението на проект. Анимираните графики, от своя страна, могат добре да се вместят в него, а екипът по изработката на такова видео понякога опира само до двама-трима души. Намаляването на факторите, които увеличават цената, показват, че създаването му не е труден за управление процес.

Възможността да „оживи“ всяка концепция

Самата анимация дава възможността да се „съживят“ всякакви идеи, тъй като не са пряко свързани с реалността – всякакви същества, предмети и герои могат да правят, каквото вие им кажете. Това е особено голям плюс, когато темата е по-абстрактна.

Кратка анимирана графика с дълъг живот

Като казваме това имаме предвид, че възможностите за анимираната графика след самото й създаване са много повече от на живото видео. Искате да добавите сцена от няколко секунди точно след 0:46, но сте се сетили чак след седмица? За живото видео трябва да ангажирате (и заплатите) отново на целия екип, за да се заснемат сцени. Какво ще стане при анимацията? Най-много да се наложи изработка на няколко допълнителни графики, които после аниматорът да „съживи“. Още повече, това може да се случи дори след година или две.

Все пак „Съдържанието е цар!“ или както чухме да казва маркетинг специалистът Лий Одън „Съдържанието е царството!“. И сме съгласни с него, тъй като възможностите, когато става въпрос до content marketing, да страшно много.

И точно поради тази причина създадохме Марк Етър и останалите герои в новата ни анимирана графика. Кой е Марк? Той е дигиталният Индиана Джоунс, който управлява стратегията, плана и криейтива на компанията. Всеки ден се сблъсква с редица проблеми и се бори да бъде на върха на дигиталната гора. Вижте повече за него във видеото:

Владимир Василев

About Владимир Василев

Здравейте, аз съм Влади Поета и съм творчески директор на Shivachi. Моята работа е да измислям откачените концепции и да водя екипа към постигането им. Ако имате въпроси за дизайн и маркетинг аз съм винаги насреща!

Leave a Reply