С бутонките напред

 

Повечето маркетолози не знаят как да използват инфографики!

 

И затова смятат, че инфографиките са само уеб базирани и могат да се ползват ограничено за уебсайт или блог. Това е така, защото заключват мисленето си в рамките на класическата инфографика, която е вертикално разположена с голяма дължина и не може да се ползва във Facebook, Instgram, Twitter или за принт. Тук маркетолозите са в сложна позиция при планирането на рекламната кампания. Да се инвестира ли в инфографика, а освен това във визии за социалните мрежи, видео съдържание, принт материали и рекламни банери и колко ефективно би било това?

Това, което остава скрито, е че инфографиката е много повече, защото дизайн елементите, криейтивът и историята, които са направени за нея, имат необятен потенциал!  От една инфографика могат да се разработят всички необходими дизайни за уеб и принт за вашата кампания, като единствено се промени техническото оформление, като например да се анимират елементите и да стане яка motion (движеща се) графика. Така получавате несравнимия ефект на ангажираност и интерес, който инфографиките имат не само на сайта, а и в социалните мрежи, YouTube, принт и то спестявайки пари.

 

Какво ни трябва за начало?

Преди всичко е нужно да имате ясна и конкретна стратегия кои канали ще ползвате, каква аудитория таргетирате там и какъв call-to-action искате да заложите към всяко едно.

Съвет: Не правете само един call-to-action („Посетете сайта“, „Включете се в играта“ и др.) направете кампанията като пъзел. Нека постовете във Facebook да насочват към статия в блога с инфографика, докато инфографиката води към лендинг страница в сайта. Така потребителят ще има нещо като мини лов на съкровища, който на всяка стъпка ще му дава още малко информация.

След като знаете кого търсите и къде ще го намерите, помислете какво ще му е интересно в дадения канал. Ако просто пуснете статията си във Facebook, искате прекалено много от един потребител. Сложете визии с ключови факти от инфографиката или направо видео инфографика, за да го „хванете“, докато е в метрото и чака следващия влак или пие следобедно кафе.

Как да използваме инфографиките в различни канали?

  • Инфографика за уебсайта (блога) – Уебсайтът е вашият официален канал за комуникация с публиките ви. А една от най-хубавите му финкции е, че може да помести цялата инфографика, без значение от размера й, на една страница – лесно и удобно за всеки посетител да я разгледа подробно.
  • Нарязана инфографика за Facebook, Instagram и Twitter – Положението в социалните мрежи не е като в сайта. Там имате ограничения за размера на изображенията си и една дълга инфографика изобщо няма да може да се чете. За щастие, тя лесно може да бъде пригодена за съответния канал, като се раздели на части. Тук имате два варианта – да публикувате всички части наведнъж като направите carousel или на определен период от време.
  • Видео инфографика за YouTube и Facebook – Ефектът 2в1 е сред любимите ни, взимаме инфографиката анимираме и става видео. Следете #ShivachiBlog, за да научите повече за него, защо и как да го постигнете.
  • Принт инфографика (флайер, брошура за събития с VR/Augmented Reality) – Разбира се, класическата инфографика няма как да бъде направена на рекламни пана, например (или пък може?). Бизнесите обаче напълно резонно предпочитат съкратения вид, тъй като е пригоден за повече физически канали (билборди, пана, флайери, брошури и пр).

 

Ето и няколко примера от нашата практика

Tavex Gold &Exchange

Кампания „Пътят на златото: Клиентите на Tavex със сигурност са едни от най-запознатите със златото, среброто и валутите и една от причините за това е компанията да се грижи редовно да им предоставя полезна информация по темата. Кампанията „Пътят на златото“ включи физическа изложба с инфографики – пана, уеб инфографики за блога на сайта, принт инфографика за вестник, рекламни пана за физическа реклама и банери за онлайн реклама.

Хубавото е, че такива кампании остават във времето и днес те продължават да използват материалите, изготвени за „Пътят на златото“. Какво по-точно? Уеб инфографики за сайта, рекламни банери за Google и Facebook, визии за Facebook и Instagram и анимация – всичко това, направено по една тема, пригодено за публиките и каналите на комуникация.


Овергаз

Кампания с интересни факти за природния газ: Оказва се, че хората не знаят много полезни неща за природния газ. Затова от Овергаз решиха да създадат кампания, която дава такава информация. За тях направихме инфографика, анимация и визии за социалните мрежи. Всичко това насочва към сайта и всяко споделяне е придружено с ясен call-to-action. Прочетете малко повече и за това какво мислят от маркетинг екипа на Овергаз за съвместния ни проект:

Shivachi: Кой беше най-важния показател за успех, крайната цел?

Овергаз: Целта на изработката на инфографиката и нейната анимирана версия бе да припомним на хората отново някои факти за природния газ, които, колкото и банално да звучат, все още има хора, които не ги знаят. Начините за комуникация на бранда с потребителите се променят постоянно и за да сме в крак с последните тенденции, а и за да „говорим“ на актуален език, решихме да използваме услугите ви за изработка на инфографика и анимирана версия. В случая най-важните показатели бяха големината на аудиторията и доколко тя проявява активен интерес към съдържанието. 

S: Как определяте кампанията (като успешна, средно успешно, по-скоро неуспешна)?

O: От 1 до 5 – с 6. За около месец сме достигнали до аудитория от над 80 000 души.

S: Кой от материалите (инфографика, визии за ФБ и анимация) беше най-успешен? И защо смятате, че е така?

Видео интерпретацията на инфографиката. Този формат е най-ангажиращ за потребителите в днешно време. Но визиите и анимацията също не са без значение, тяхната роля за поддържаща комуникация не трябва да се подценява. Както в случая, те много ни помогнаха.

S: Бихте ли използвали отново нашите услуги и ако да кои?

Да, със сигурност! С екипа ви се работи лесно, бързо вникнахте в спецификата на продукта и целта на комуникацията. И сте много креативни – качество, без което днес е трудно да комуникираш ефективно. Със сигурност ще използваме отново дизайн услугите ви!


Когато се чудите как да оптимизирате или подобрите вашата рекламана стратегия, доверете се на онези, които имат опит и широк поглед върху нещата. Правилните рекламни и маркетингови „шев и кройка“ обикновено са решаващи за бизнесите, макар мнозина да ги подценяват. За да сте спокойни, че вашите са такива, свържете се с нас, за да направим вашата реклама успешна, ефективна и, разбира се – по мярка. 😉

Владимир Василев

About Владимир Василев

Здравейте, аз съм Влади Поета и съм творчески директор на Shivachi. Моята работа е да измислям откачените концепции и да водя екипа към постигането им. Ако имате въпроси за дизайн и маркетинг аз съм винаги насреща!

Leave a Reply