Може би няма да научите нищо ново, ако ви кажем, че 83% от информацията за околния свят възприемаме с очи. От останалите проценти 11% са за слуха, а обоняние, докосване и вкус си поделят 6%. Не е случаен и фактът, че огромна част от маркетинговите кампании всъщност са основани на визуални материали.

Всеки бранд търси перфектната комбинация от текст, шрифт, цветове и символи, за да въздейства и да остави трайна следа в съзнанието на публиките си. Дори текстовете, които за някои са просто думи, са съчетание от добро форматиране и изображения, за да бъдат лесно четими и запомнящи се.

И докато статичните визуални материали са навсякъде около нас, дигиталният свят май бива превзет от своя нов цар. Всъщност, може би не толкова нов, колкото преоткрит и търпящ много интересни метамотфози.

Видеото.

Всеки знае какво е, но не всеки осъзнава неговите сила и качества. Комбинацията от кадри и звук (или само кадри) понякога е много по-въздействаща от една обикновена визия. „Правилото на 12-те“ гласи, че „е 12 пъти по-вероятно да бъде изгледано видео, отколкото да бъде прочетен текст“ – т.е. дори в предпочитанията на хората видеото е с привилегии. И това се обяснява много просто – движението грабва окото, а и е възприемано много по-бързо с помощта и на т.нар. „фотографска памет“. Все пак, едноминутно видео може да съдържа много повече и привлекателно поднесена информация от един текст, например.

Не вярвате? Питайте Марк Зукърбърг. Не е случайно, че Facebook стимулира видео съдържанието, включително нашумелия livestreaming (живо излъчване). Според статистиката, видеата, качени във Facebook, са много по-гледани от тези, споделяни с линк от YouTube. За сметка на това 85% от тях пък са гледани без звук (източник на статистика тук). Другите социални мрежи взимат пример и Instagram, например, също въвежда нови видео възможности. Нещо повече, наскоро Зукърбърг обяви, че Facebook работи по стартирането на функция Watch, където ще може да бъде намерено разнообразно видео съдържание. Не е ли това пряка силна конкуренция на YouTube?!

Въпреки това, силата на текста никак не е за подценяване, но това ще разгледаме в друга тема.

За да илюстрираме тази видео тенденция, ви представяме три добри примера за кампании, които използват силата на този цар на дигиталния маркетинг, а вие сами можете да прецените колко са въздействащи. И докато гледате, се старайте да усетите какви емоции преминават през вас.

  1. Android: Friends Furever

Едно от най-споделяните рекламни видеа за 2015 г. То представя сладки животни от различни видове, които въпреки разликите, си играят заедно и се забавляват. Рекламата е част от голямата кампания на Android: “Be together. Not The Same” (Бъдете заедно. Не еднакви).

На пръв поглед сладки животинки, които си играят, но маркетинг екипът вижда нещата от друг ъгъл. Кадрите придават точните емоция и послание, които цели видеото – докато си играят, са толкова щастливи, все едно не забелязват тези разлики, все едно те изобщо не са от значение. Толкова просто, но казва достатъчно.

  1. Reebok: “25,915 Days”

Едноминутното видео със заглавие „25,915 Days” носи посланието „Be more human” (Бъди по-човечен). Сценарият разказва историята през живота на една жена, връщайки го назад 25 915 дни, колкото средно трае животът на човек.

Главната героиня бягайки минава през редица препятствия, с които упорито се справя. Всъщност видеото започва с нея в стара възраст и „връща“ назад, подмладявайки я и преминавайки през целия й живот, т.е. сценарият завършва с начало – началото на живота. Редицата от метафори събира много значения и емоции в себе си. През цялото време с главната героиня стои брандът, който й осигурява стабилност и сигурност.

  1. GoPro: “Fireman Saves Kitten”

Видеото показва камерата GoPro в действие в трудна ситуация, доказвайки, че тя е достатъчно добра дори за хора с най-опасните професии, а финалът е много докосващ. Всъщност, видеото не е заснето с рекламна цел, а е продукт на пожарникаря, който е главно действащо лице. От GoPro обаче откриват потенциала му и го превръщат в емблематично за бранда си.

Именно фактът, че няма предварителна рекламна намеса, прави видеото много ценно. Тук самият бранд стои единствено зад „запечатването“ на тази мила случка, предадена през очите на пожарникаря. И въпреки това, загрижеността и отдадеността на главния герой, доказва колко въздействаща може да бъде една човечна история, която брандът просто подкрепя.

 

Е, какви емоции усетихте? Може би умиление, мотивация, смелост, жал и дори тъга. А как те ви накараха да се чувствате спрямо бранда, чиято реклама гледахте – стана ви по-симпатичен? Коренно различни чувства, но обединени от едно – магията на видеото. А защо чувства? Защото точно те са тези, които ще останат в съзнанието, когато съдържанието бъде забравено.

Видеото не само е по-лесно за възприемане и помага по-бързо да научим нова информация, но и да я разберем и запомним. Само YouTube, втората по големина търсачка в света, има 4 милиарда гледания на видеа всеки ден. Не е случайност.

Victoria Dobrinova

About Victoria Dobrinova

Здравейте! Аз съм Вики и съм пиарът в шивашкия екип. Отговарям за добрата комуникация - всичко за нас и проектите ни да е точно и ясно казано, както и грамотно написано. Превземам социалните мрежи с профилите ни в Instagram и Facebook и се старая да давам добавена дигитална стойност за вас и там.

Leave a Reply