Инфографика в името на доброто

Пак да си кажа…

Дизайнът е бизнес, но освен това е изкуство и начин да представиш идеите си. Чрез него можеш не просто да кажеш какво мислиш, а да го покажеш, да го илюстрираш така че да остане в сърцата и умовете на хората. Доказано е, че хората запомнят до 60% повече, ако видят визуализация на информацията, която четат. Така сетивата им са предизвикани, мозъкът създава асоциации и може да си представи иначе сложни теми и концепции. А знаете ли кой е най-добрият начин за визуализация на такива сложни и комплексни теми? Няма да ви изненадам с отговора, защото това е тема, която ние отдавна представяме. Начинът е ИНФОГРАФИКА!

Инфографиката говори чрез своите герои, сцени и цветове по начин, които не можете да пренебрегнете (повече по темата в тази статия). Ще се очаровате от нашите персонажи, ще преживеете техните емоции и накрая ще разберете какво искат да ви кажат. Информацията и емоцията трябва да вървят ръка за ръка!

Но как инфографика може да прави добро?

Лесно е да говорим за наука, изкуство и история чрез увлекателни, художествени текстове или филми. Всички обичаме да гледаме National Geaographic, Discovery и History Channel, но колко често можем да видим нещо, свързано с политика, обществените нагласи или как функционира демокрацията ни. Това са трудни, недостъпни теми, които още по-предизвикателно се визуализират. Поради тази причина остават пренебрегнати или избягани, а това ни прави по-слаби и уязвими като общество.

Ето защо през 2013 г., аз – Влади, заедно с колеги от Софийски университет създадохме портала за гражданско образование www.smartigraphs.com, където говорихме за тези сложни теми. Проектът съществуваше активно до 2016 г., като до днес можете да намерите информация за нашите кампании за Парламентарните избори 2013, 2014, Европейските избори, Местните избори, Президентските избори и още десетки теми за демокрацията и обществото. И всички те са представени с ИНФОГРАФИКИ! И не, не печелихме пари от тях, правихме добро, защото вярваме, че знанието, което носим, и уменията, които имаме за дизайн, могат да се обединят и да правят добро!

Постигнахме много успехи по пътя, публикации и участия в национални медии, партньорства, фенове, събития и още куп щури експерименти!

Днес проектът носи своето наследство и е достъпен за всички, допълваме богатото му съдържание с нови теми и ще продължаваме, защото да си гражданин е мисия!

Ето и последното допълнение към нашите теми, изработено в партньорство с изследователски център TREND! Enjoy 😉

Infographic-TREND-SmariGraphs

Владимир Василев

About Владимир Василев

Здравейте, аз съм Влади Поета и съм творчески директор на Shivachi. Моята работа е да измислям откачените концепции и да водя екипа към постигането им. Ако имате въпроси за дизайн и маркетинг аз съм винаги насреща!

Leave a Reply