Нека опитам да позная ситуацията: Работите в НПО или организация, която изготвя годишен доклад. В него има много данни, сухи цифри и трудни за възприемане взаимовръзки. Направили сте готина корица, дизайн на страниците, но данните все още стоят сухо в иначе добре оформените таблици и диаграми. Сега е моментът, в който си задавате въпроса „Как да визуализираме тази данни, за да могат читателите да ги възприемат лесно и бързо?“.

Познах ли?

Това не беше случайно предположение или educated guess, а обобщение на моя опит в тази сфера. Аз самият съм работил не малко години в НПО сектора и знам през какво минавате. Освен това откакто Shivachi работи, сме имали не едно или две запитвания като това.

Какво трябва да направя?

  1. Приемете трудния и неприятен факт, че масовият ви читател предпочита да не чете или просто няма времето за дълги текстове и таблици.

Защо? Защото всичко около нас е визуално и затова трябва леко и бързо да се възприема. Малко са хората, които имат времето или желанието да вложат 2-3 часа в някое незадължително и неразвлекателно четиво. Колкото и полезно да е то.

  1. Анализирайте и откроете ясно кои са най-важните данни и факти. Акцентирайте на тях. И те да бъдат вашата „кукичка“, с която да хванете вашия читател да се задълбочи в целия доклад.
  2. Намерете най-подходящия инструмент да визуализирате тези акценти.

Какви варианти имам за представяне на данни?

  1. Инфографика – няма да ви учудя, че започвам с нашия любим инструмент, но той просто е направен за тази цел. Инфографиката е най-практичният вариант, защото може да се адаптира лесно към всеки уеб и принт формат. Хората знаят, че в тях ще намерят обобщена и синтезирана информация. Не на последно място могат да са вход към изготвянето на много други материали в последствие. Виж как може да стане тук:
  2. Уеб страница (Landing page) – ако целите основно дигитална комуникация на доклада и искате да привлечете трафик към своя сайт, това е много добър вариант. В уеб страницата може да се създадат интеракции с хората, което ще повиши тяхната ангажираност. Като бонус може да съберете малко имейли и данни за тях, за да продължите комуникацията след това.
  3. Видео – тук влизаме в друга сфера на комуникацията, защото видеото със сигурност ще ангажира много, но има някои особености. То е страхотно съдържание за социалните мрежи, уебсайт, YouTube, уебинари, ПР към медии, но изисква повече подготовка. Тук трябва да имате ясна стратегия къде и с каква цел ще ползвате видеото, какъв ефект искате да постигне и как ще възвърнете инвестицията си. То е по-скъп и по-дълъг проект, който може да остане неефективен, ако не се обвърже с конкретна цел, а е само информативен.
  4. Презентация – ясно е че сте направили executive summary, което споделяте с цел да грабнете вниманието или да защитите основните постижения на доклада. То обаче може да има по-дълъг и продуктивен живот, ако се направи като презентация, която да има дизайн, наподобяващ инфографика. Така може да се сподели в SlideShare, като част от блога ви или като материал, който изпращате чрез имейл. Тогава взимате силната страна на инфографиките и ги слагате в по-стандартна и позната форма, за да си осигурите комфорт и по-висок open rate 😉

Кога трябва да започна?

Важно да се започне от рано, за да може проектът да се случи по план и без непредвидени ситуации точно преди крайния срок. Последният подходящ момент е преди да започвате дизайна на доклада. Тогава изпълнителите ще знаят какъв стил обмисляте, къде и как да се използва и ще могат да работят с дизайнера на печатната версия, за да се съчетаят добре. Ако потърсите изпълнител (като нас) на по-късен етап, проблемите ще дойдат от кратките срокове, вече завършен дизайн, в който може да не е предвидено място и/или просто изчерпан бюджет.

Колкото по-рано, толкова по-добре!

Кой може да го направи за мен?

Всеки графичен, уеб или видео дизайнер може да го изработи за вас. Да, казах го, всеки може! Но не е там въпросът. За да бъде качествено, с правилната визия и използваемо е по-добре да работите с агенция или дизайнер с опит в маркетинга на съдържанието. Тогава ще получите насоки и идеи за най-правилното изпълнение и ви гарантирам, че ще спестите време в лутане

А това ще работи ли изобщо?

Резонен въпрос, на който ще дам конкретен отговор – вижте сами. Ето няколко примера, за наши клиенти, които са избрали инфографиката като инструмент.

Национална мрежа за децата – Инфографика към доклад

Глобален предприемачески монитор – Инфографика към доклад

Софийски университет „Св. Климент Охридски“ –Инфографики към доклад

infographic-SU-doklad-proekti

VoteWatch Europe – Инфографика към доклад

infograhic-votewatch-shivachi

Потърсете ни, нека поговорим и обсъдим вашата идея. Това не струва пари, а ще ви помогне да изградите стратегията си.

Владимир Василев

About Владимир Василев

Здравейте, аз съм Влади Поета и съм творчески директор на Shivachi. Моята работа е да измислям откачените концепции и да водя екипа към постигането им. Ако имате въпроси за дизайн и маркетинг аз съм винаги насреща!

Leave a Reply